Intrebari frecvente

1. Cand trebuie sa ma ingrijorez?

Raspuns: Cresterea copilului trebuie monitorizata atent, fie de catre medicul de familie, fie de catre medicul pediatru, inca de la nastere. Dezvoltarea sa, atat in greutate, cat si in inaltime urmeaza o “curba de crestere” care are un profil specific. Momentele in care trebuie sa sesizam ca ceva este in neregula sunt:

  • Atunci cand copilul nu mai evolueaza pe curba lui de crestere, ci are o stagnare a cresterii in inaltime/greutate sau o incetinire a ritmului de crestere pe o perioada mai mare de 3-6 luni
  • Atunci cand copilul creste cu un ritm incetinit, sub percentila 10 (sub minimul din graficul de crestere mediu)

O mare parte din copiii cu deficit de crestere au o evolutie normala pana in jurul varstei de 2 ani, apoi stagneaza sau incetinesc ritmul de crestere, primele semne observandu-se in jurul varstei de 3-4 ani.

2. Cand trebuie sa consult medicul endocrinolog?

Raspuns: Un copil monitorizat constant de catre medicul de familie si/sau pediatru va fi indrumat la primele semne catre un control endocrinologic… Din pacate multi copii nu beneficiaza de monitorizare constanta si ajung tarziu la un control. Atunci cand observam ca pe o perioada de 3-6 luni apar dereglari in cresterea copilului este bines a ne adresam medicului, fie cel currant, fie direct la endocrinolog, pentru evaluare. Trebuie sa stim ca medicul endocrinolog va incepe o perioada de evaluare de 1 an – 1 an ½ inainte de a instaura un tratament hormonal si de aceea este bine sa il consultam cat mai devreme. Un tratament adecvat instaurat la timp permite recuperarea totala a deficitului statural la copiii cu afectiuni care raspund la terapia cu hormon de crestere.

3. Ce este “varsta osoasa”?

Raspuns: Varsta osoasa este un mod de a masura dezvoltarea sistemului osos al copilului. Aceasta masuratoare este esentiala pentru ca medicul sa evalueze potentialul de crestere al copilului inainte de tratament si pe parcursul tratamentului. Masurarea varstei osoase se realizeaza prin radiografii: de pumn, pentru copiii peste 3 ani si de genunchi pentru cei sub 3 ani.

 

4. Cat timp dureaza tratamentul cu hormon de crestere?

Raspuns: Tratamentul injectabil cu hormon de crestere este singura terapie disponibila in acest moment pentru copiii cu afectiuni care determina deficit statural. Desi pare un tratament invaziv si dificil de inteles pentru copil, el ii este util atat timp cat este urmat corect. Tratamentul se incepe in momentul descoperirii deficientei de crestere (in jurul varstei de 4.5 ani pentru copiii monitorizati) si dureaza pana la pubertate (atingerea inaltimii finale cu inchiderea epifizelor osoase – sursa cresterii in lungime a oaselor)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *